АЛМАТЫ АПОРТЫН САҚТАУ - БАСТЫ НАЗАРДА
Қазіргі таңда Алматы қаласының тұрғындары жылына 17 мың тонна алма тұтынуда. Соның ішінде апорттың алар үлесі басым. Алайда, тіл үйіретін апортымыздың бүгiнде сапасы төмендеген, деградацияға ұшыраған. Алматының апортының бүгінгі жайына алаңдаушылық танытып, апорттың жойылып бара жатқан бірнеше сортын әлі күнге дейін сақтап, өсіріп отырған Абай атындағы ҚазҰПУ доценті Сәкен Нұрқайдарұлы Іркітпаевпен Алматы қаласының 1000 жылдық мерейтойы қарсаңында сұхбаттасқан болатынбыз.
- Сәкен Нұрқайдарұлы, Алматының аты аңызға айналған апортын зерттеп, насихаттап жүрген жандардың бірісіз. Сұхбатымызды мың жылдық тарихы бар Алматы мен апорттың тарихынан бастасақ...
- Қаланың атының өзі айтып тұрғанындай, Алматы – ежелден алманың отаны. Бұл жер сан ғасыр бұрын Алмалық атанып, мұнда алманың неше алуан түрі отырғызылып, өсірілген. Тарихтан белгілі жайт, ежелгі «Жібек жолымен» жүрген көпестерге жергілікті тұрғындар аманат айтып, олар әлемнің қай жерінде қандай алма сорты болса, соны алмалылық бағбандарға әкеліп беріп отырған. Осылайша, орыстар келіп қоныстанғанға дейін де ежелгі Алмалық (қазіргі Алматы) алма атаулының отаны атанған. Мұны көне тарих та растай түседі. Ал, Алматының апортына келсек, сол жақсы дәстүр жалғасын тауып, 1865 жылы Воронеж губерниясының Егор Редько есімді тұрғыны ежелгі Алмалық қаласына (қазіргі Алматы) қоныс аударғанда өзімен бірге бірсыпыра алма көшеттерін ала келеді. Сөйтіп, «Егордың Алатаудың баурайына өз қолымен еккен бірнеше тал алмасы уақыт өте келе, дәлірек айтқанда, 15 жылдан соң алып апорт бағына айналды» деген пікірді қаланың қарт тұрғындары жастарға жырғып айтады. Сөйтіп, мұның өзі дәл осы аймақтың апорт алмасын өсіруге ежелден өте қолайлы болғандығын нақты айқындай түседі. Мұнда алғашқы жылдардың өзінде салмағы 400 грамм, дәмі тіл үйіретін алманың түрі пайда болады. Ал, қарапайым шаруа Егор апорттың көшеттерін сұрап келген тұрғындарға оны өсірудің технологиясын да талмай үйретеді. Осылайша, Алматы апортының бағы жанады. Мысалы, 1908 жылы алғаш рет Германияда өткен бау-бақша өнімдерінің көрмесінде көне қала Алмалықта өсірілген апорт алмасы өте жоғары бағаланды. Осы көрмеге қатысқан көрнекті биолог-ғалым А. Гагарин: «Маннгейм (Германия) қаласындағы көрмеде Алмалықтың апорты өзінің қайталанбас дәмімен, көлемімен бау-бақша ғалымдары мен комиссия мүшелерін қайран қалдырды», – деп жазды өзінің естелігінде.
- Апорттың өзге алма сорттарынан өзгешелігі неде?
- Апорттың бір ерекшелігі, ол басқа алмалардай кез келген жерде өспейді. Тек ғана топырағы шұрайлы тау беткейінде, теңіз деңгейінен 900 – 1200 метр биіктікте жақсы өседі. Мұны бау-бақша зерттеуші ғалымдар дәлелдеп те отыр. Тіпті тарихтан белгілі бір жайт, СОКП Орталық Комитетінің бас хатшысы Леонид Брежнев өзі билік құрған жылдары Алматыдан Кремльге апорт алмасының үздіксіз жеткізіліп тұруын күн бұлжытпай орындайтын тапсырма ретінде өзінің көмекшілеріне жүктеген көрінеді. Міне, мұның өзі Алматы апортының маңызы қаншалықты болғандығын көрсетсе керек.
- Апортымыздың сапасының төмендеуі мен деградацияға ұшырауына не себеп деп ойлайсыз?
- Апорт алмасының азып, қазіргідей күйге түсуінің басты бір себебі – оны жүйесіз көбейтуде жатыр. Өйткені, ұластыруға арналған қалемшелер кез келген ағаштардан алынды. Оның алмасы сапалы, дәмі мен иісі сортқа тән, өнімі көп, жан-жақты тексерілген арнайы аналық ағаштардан алу керек еді. Бұл – жеміс ағаштарын көбейтудің негізгі бір заңы. Бірақ осы жағдайды кезінде ешкім ескеріп жатпады. Ештен кеш жақсы дегендей, енді кешіктірмей, апорт бақтарына мониторинг жасап, аналық ағаштарды белгілеу қажет.
Апортқа телітуші ретінде тек қана жергілікті жабайы алма келеді. Бірақ, оның ішінде арнайы түрлерін ажырата білу керек. Жабайы алманың тұқымын даярлау да өз дәрежесінде жүргізілмеді, оның сапасы қадағаланбады. Сондықтан, одан өсірілген телітушілер де ойдағыдай болмады, сапасы әртүрлі болды. Ол ол ма, соңғы жылдары телітуші ретінде қытайдың және сібірдің уақ алма ағаштарын қолданды. Олар апортқа сәйкес келмейді, тіпті бір-бірін бөтенсиді. Осыған байланысты Өсімдік қорғау ғылыми-зерттеу институтында жабайы алманың бірнеше түрі телітуші ретінде зерттеліп жатыр.
Апорт алмасының нашарлауының тағы бір себебі – оның вирус ауруына шалдыққаны. Біздің зерттеулерімізге қарағанда, апорт бірнеше вирус түрімен зақымдалған. Оның ішінде төрт латентті вирус бар. Вирус инфекциясы іштегі құрт сияқты апорт ағашын іштен сорып, өнімін азайтады, алманың сапасын төмендетеді. Сортты сауықтыру үшін вирустан таза көшеттер өсіру керек. Оның технологиясы бүгінгі күнде көп елдерде зерттелген, енді соны іске қосуға болады. Апорт бақтарының азаюына, оның атағына нұқсан келуіне біздің кейбір ғалымдарымыздың да қосқан «үлесі» аз емес. Олар өз сортттарын шығарумен әуестеніп, соларын итермелеп, одан қалды шетелдік сорттарды насихаттаумен болды. Әрине, жаңа сорт шығару керек, шет елдің жақсы сорттарын өндіріске енгізу қажет. Бірақ өзіміздің басты, тәжді сортымызды назардан тыс қалдырғаны өкінішті-ақ. Ол ғалымдар мен бағбандардың апортқа таққан «кінәсі»: жемісті екі-үш жыл кеш береді, суды көп қажет етеді, өзіне тән сорттық агротехниканы қалайды, интенсивті сорт емес. Тіпті, апорт алмасының үлкендігі де кінә болып тағылды: бір адам алманы жеп тауыса алмайды, қалғанын далаға тастаймыз ба, деушілер де табылды. Кезінде «Күндестің кінәсі көптің» кері болды. Бірақ, бұлар апорттың олар насихаттаған сорттарына қарағанда 10-15 жыл артық өмір сүретінін ескермеді, сапасын былай қойғанда, өнім жағынан көп сорттардан асып түсетініне көздерін жеткізбеді. Оның экспорттық тауар болатынын түсінбеді, апорт ұлттық мақтанышымыз деген сезімді аяққа басты. «Көп суару керек, арнайы күтім қажет» деуші керенаулар «керек етсең жақсы зат, еңбек сіңір – бабын тап» деген қағиданы қаперге алмады. Сөйтіп, апортты бүгінгі мүшкіл жағдайына жеткізіп тынды.
Апорттың азып-тозып кетуінің себебінің барлығы дерлік антропогендік факторларға байланысты, яғни біз өзіміз кінәліміз, сондықтан да оны жаңғырту адамның қолында. Уақыт күтпейді. Апорттың азу процесі жыл санап күшеюде. Біз оны бүгін сақтап қалмасақ, ертең кеш болады. Өйткені, аналық ағаштар – сорттың генофоны жыл сайын азайып барады. Апорт мәселесін енді ұзын арқан, кең тұсауға салуға болмайды. Жаңғырған апортты XXI ғасырдың тәжді сортына айналдыру парыз.
- Апортымыздың жағдайын жақсарту үшін қандай шаралар қолдануымыз қажет? Апортты қай өңірде өсіргеніміз дұрыс?
- Апорт алмасының керемет болуының басты факторы – ол Іле Алатауының ерекше экологиялық жағдайы мен табиғаты. Бұл сортқа қолайлы жағдай – осы таудың теңіз деңгейінен 900-950 метрден 1300-1350 метр аралығындағы кеңістік. Жоңғар Алатауында бұл кеңістік 850-1250 метр аралығында жатыр. Ал, апорт бағы бұдан жоғары орналасса, оған қажетті жылу жетіспейді, одан төмен болса, артықтық етеді. Бірақ, XX ғасырдың 60-70 жылдарында көпшілік бақтар жоғары айтылған деңгейден тыс орналастырылды (не төмен, не жоғары). Мұндай жерде өскен апорттың сапасы төмендеп, аза бастайды. Оған қоса, осы бақтардан қалемшелер даярланды, оның ұнамсыз қасиеттері келесі ұрпаққа берілді.
Дәлірек айтқанда, апорттың нағыз жері, сорттың экологиялық оптимумы Іле Алатауында – 950-1250 метр, Жоңғар Алатауында – 850-1150 метр аралығы болып есептеледі. Міне, осы кеңістікте апорт жайнап кетеді, өзіне тән қасиетін барынша алға салады. Өкініштісі сол, бұл жерлерде басқа дақылдар (жүгері, бидай, көкөніс, т.б.) егу орын алды, оларға басқа жер де жарап жатар еді. Бүкіл әлемге даңқы жайылған апортты өз жерінен ығыстырып, оның орнына басқа дақылдар еккеніміз дұрыс болмады. Ал соңғы жылдары апорттың таңдаулы жеріне «жаңа қазақтар» мен «жаңа орыстар» өздерінің ғимараттарын салып тастады. Сонда жаңғырған апортты қай жерге егеміз? Қинайтын мәселенің бірі – осы.
- Сіздің апорттың жойылып бара жатқан бірнеше сортын әлі күнге дейін сақтап, өсіріп отырғандығыңызды білеміз. Өз тәжірибеңізбен бөлісе отырсаңыз.
- Осы Алматының апортын қайта қалпына келтіру барысында мен өз тәжірибемді жасап көрдім. Менің тәжірибем бойынша, алматының апортын көп жылдар бойы өсіріп, тәжірибе жасау нәтижесінде Алматы апортының 10-15 жыл өсуіне байланысты, әр 10 жыл сайын Алматының апортын қалемшеден 10 см жоғары дінін толығымен кесіп, дінінен өсіп шыққан жас өскінді өсірсек, 2-3 жылда Алматының апорты жеміс бере алады. Сондықтан қайтадан дәнегінен өсіргеннен гөрі, тез жеміс алуға және Алматының апортын жоғалтып алмауымызға көмектеседі. Осының нәтижесінде Алматының апортын әлі күнге дейін сақтап, өсіріп отырмын.
- Рақмет!
Сұхбаттасқан БӨЛЕГЕНОВА Гүлзада Маратқызы
экономика және бизнес магистрі,
«Өрлеу» біліктілікті арттыру ұлттық орталығы
Abai.kz