120 күннің ішінде қызанақ пісіп, сатуға дайын болады
Оңтүстік Қазақстан облысындағы жылыжай шаруашылығы қазіргі таңда Республика көлемінде ең озықтардың сапынан саналады. Өз қаражатына кәсіп бастап, кәсібінен нәсіп тапқан Сынабай Мейірбек 5 соттық жерге көшет отырғызған. Жылыджайдан 120 күннің ішінде қызынақ пісіп, сатуға дайын болады.
Менеджердің айтуынша, жылына тапсырысқа қарай 100-200 тонна, кейде одан да көп өнім өндіріледі екен. Серіктестік басшылары бұл жұмысты атқару үшін мемлекеттен арнайы лицензия алған. Екі ортадағы келісім бойынша тамырлар қазылып алынғаннан кейін орнына қайтадан тұқымы егіледі. Соның арқасында қызыл мия 2-3 жылда қайтадан қалпына келіп, ол 6-7 жылдың ішінде тағы қазып алынады.
Серіктестік осы бастамасы арқылы бүгінде кемінде 50-ге жуық ауыл адамдарын тұрақты жұмыспен қамтып отырса, науқан кезінде олардың қатары бұдан да артады. Жалақылары 50-70 мың теңгеден басталып, 120-140 мың теңгеге дейін жетеді.
Жеке кәсіпкер Сынабай Мейірбек өз қаражаты есебінен ұйымдастырған жылыжайдың көлемі 1,12 гектар. Оның 5 сотық жерінде көшет өндіріледі. Дәл қазір онда 30 мың көшет қондырылып, бапталуда екен. «Бұйыртса, 65 күннің ішінде көшет қондыруға, 120 күннің ішінде қызанақ пісіп, сатуға дайын болады» дейді жеке кәсіпкер. Ал алдында егілген израильдік «Ламия» атты қызанақ өнім беріп тұр. Өнім Алматы қаласына жөнелтілуде.
Abai.kz