Сансызбай НҰРБАБА. Жылқы үкіметке неге керек болмай қалды?
Алшаңдатып арғымақ мінген батыр қазақтың бүгінгі бәтуасыз билігіне жылқы мүлде керек емес екен. Өйткені министрліктегі мықтылар қыл құйрықты жануарды мал шаруашылығындағы басым бағыттардың қатарынан сызып тастаған. Демек, бұл - онсыз да мемлекеттік билік тарапынан көңіл бөлінбеген жылқы малына ендігі жерде бюджеттен соқыр тиын да бөлінбейді деген сөз. Оның үстіне, белгілі палуан Жақсылық Үшкемпіровтен басқа, жылқының жыртысын жыртатын қазақ тағы жоқ. Соңғы 10 жылдың ішінде жылқы түлігіне қатысты бірде-бір басқосу өтпегені соның айғағы болса керек. Тек бір ғана адам «жылқы-жылқы» деп шыр-шыр етеді. Ол - жылқыға бүкіл болмысымен берілген, майын тамызып тұрып қазақша сөйлегенде, қазақтың өзін жолда қалдыратын Игорь Николайұлы Нечаев дейтін ақсақал.
Алшаңдатып арғымақ мінген батыр қазақтың бүгінгі бәтуасыз билігіне жылқы мүлде керек емес екен. Өйткені министрліктегі мықтылар қыл құйрықты жануарды мал шаруашылығындағы басым бағыттардың қатарынан сызып тастаған. Демек, бұл - онсыз да мемлекеттік билік тарапынан көңіл бөлінбеген жылқы малына ендігі жерде бюджеттен соқыр тиын да бөлінбейді деген сөз. Оның үстіне, белгілі палуан Жақсылық Үшкемпіровтен басқа, жылқының жыртысын жыртатын қазақ тағы жоқ. Соңғы 10 жылдың ішінде жылқы түлігіне қатысты бірде-бір басқосу өтпегені соның айғағы болса керек. Тек бір ғана адам «жылқы-жылқы» деп шыр-шыр етеді. Ол - жылқыға бүкіл болмысымен берілген, майын тамызып тұрып қазақша сөйлегенде, қазақтың өзін жолда қалдыратын Игорь Николайұлы Нечаев дейтін ақсақал.
Кекілін күн сүйіп, жалын жел тараған жылқының басына төнген нәубет сонау ХIХ ғасырдан басталды. Ілгеріні қайдам, 1916 жылдың өзінде елімізде 4,5 млн бас жылқы болған екен. Бірақ осынша мал саны жыл санап төмендей берген. Бұған негізгі себеп ретінде екі мәселені атауға болады. Біріншісі, мал тұрмақ, жарты қазақты қырып тастаған ашаршылық жылдары жылқы саны 450 мыңға дейін құлдырады. Одан қалғаны кеңестің азық-түлік бағдарламасын іске асыру мақсатымен колхоздың көк арбасына жегілді. Оның үстіне, сәйгүлікке соқа сүйрету сәнге айналған тұста Дон жылқысынан айғыр салу шарасы кеңінен жүргізілді. Осылайша қазақы жылқының тұқымы бұзылды. Тек 50-інші жылдары техника кеңінен тарағанда ғана аттың арқасындағы жүк біршама жеңілдеген. Есесіне бұл тұста әйгілі жүгерітанушы Хрущев билікке келген болатын.
- Дәл осы тұста, - дейді ауыл шаруашылығы ғылымдарының докторы, профессор Игорь Нечаев, - жандайшаптары «жылқы пайдасыз мал, егер жем-шөпті шошқа мен сиырға берсек, еттің астында қаламыз» деген есекдәмеге Хрущевті сендірді. Сөйтіп, алдымен Ресейдегі жылқының бәрі ет комбинатына айдалды. Кезек Қазақстанға келген тұста Дінмұхаммед Қонаев: «Никита Сергеевич, жылқы - біздің басты түлігіміз. Оның үстіне, Қазақстанда 180 млн гектар жайылым бар. Ол жерге жылқыдан басқа малды өсіре алмаймыз. Сондықтан бізге рұқсат етіңіз!» - деген. Ал Хрущев: «Далаңа қанша мал сыйса, сонша өсір, ендеше!» - деп, қолын бір сілтеген. Осының негізінде кейіннен Қазақстанда ет пен қымыз өндірісін дамыту жөнінде арнайы қаулы шыққан. Міне, осылайша Д.Қонаев қазақ жылқысын түгелдей құрып кетуден сақтап қалды, - дейді Игорь Николайұлы.
Дегенмен соңғы жылдары Қамбар ата түлігі санының қайта көтерілгені аңғарылады. Ғалымдардың есебіне сенсек, қазір Қазақстандағы жылқы саны 1,5 миллионға жеткен. Бұл бәлендей көп болмағанымен, өзге елдермен салыстырғанда, әжептәуір жоғары көрсеткіш. Мәселен, Ресейдің өзінде мұндай мал жоқ. Ал ғалымдар жылқы өнімдерін өндіру бойынша еліміз Мексика мен Қытайдан кейінгі үшінші орында екенін айтады.
Кеңестік кезеңде бірқатар жылқы зауыттары жұмыс істеп, Қостанай, Көшім, Мұғалжар тұқымдары шығарылған. Ал қазақы жылқының жеті типі болса, соның бүгінге жеткені - адай мен жабы жылқылары. Бірақ соның бәріне дерлігі соңғы жүз жылдың ішінде әртүрлі жылқы тұқымдарымен будандасып, тегі бұзылған. Таза қанды қазақы жылқы тек Қарағанды облысының Шет ауданындағы «Шолақ еспе» шаруашылығы мен Ақтөбе облысында ғана бар.
Қазақы жылқының қасиеті неде? Мұны түсіндіру үшін бір-ақ мысал айтайық. Осыдан бірнеше жыл бұрын cаха жұртынан мамандар келіп, «Шолақ еспе» шаруашылығынан үш айғыр сатып алады. Жалпы, Якутия өлкесінің аса суық екені белгілі. Міне, солар кейін тағы бір кездескенде Игорь Нечаевке былай депті: «Біз бұған дейін де талай жерден айғыр әкелгенбіз. Бірақ соның бәрі суыққа шыдамай өле берген. Ал сіздердің малдарыңыз керемет екен. Барғанына 1 жыл болмай жатып, жүндері өсіп кетті. Ұзындығы - 10-11 сантиметр. Аязыңа қыңқ демейді. Тіпті біз саха жылқысының түпатасы - қазақ түлігі деген тоқтамға кеп отырмыз».
Ал енді осы таза қанды қазақы жылқы қалай сақталып қалды? Мұны көптеген ғалымдар дәл осы Игорь Нечаевтің есімімен байланыстырады. Гинетикалық зерттеу жасаған ағылшын ғалымдарының өзі «Шолақ еспедегі» түлік тегінің тазалығына таңдай қағыпты. Алайда заты орыс болғанымен, жаны қазақ Игорь Николайұлы - мақтанға жоқ кісі. Жылқы шаруашылығына сонау елуінші жылдардың басынан араласқан ол қазақтың осы санаулы жылқысын мен алып қалып едім демейді. «Енді қалғанын жоғалтып алмайық. Егер бұдан айырылсақ, мұндай жылқы әлемде жоқ», - деп шыр-пыры шығып жүр. Бірақ оны еститін құлақ тағы жоқ. Мал шаруашылығы және жем-шөп өндірісі ғылыми-зерттеу институтының жылқы және түйе шаруашылығы бөлімінде қысқара-қысқара 12-ақ адам қалған. Білімді жастардың бәрі бизнеске кетіп жатыр. Ал мемлекеттік газеттер ғалымның мұңын баспайды.
Жарайды, мұны қоя тұрайық, Қазақстанға ет керек емес пе еді? Ендеше, жылқы еті өндірісін неге дамытпасқа? Мамандардың болжауы бойынша, енді 5 жылдан кейін жылқының саны 2 миллионға жетеді. Жыл сайынғы өсім 6-8 пайызды көрсетіп отыр. Қазақстандағы қауымның 70 пайызы - мұсылмандар. Игорь ақсақалдың сөзімен айтсақ, «мұсылманды былай қойып, қазір кәпірлерің де қазы-қартаның дәмін алып болған».
Жалпы, жылқы етіне деген сұраныс нарықтағы бағадан да аңғарылады. Жылқы еті өзге түліктердің етінен еш кем емес. Тіпті артық та. Қазының 1 келісі - базарда 2,5 мың теңге. Олай болса, жылына 30 мың тонна етті сырттан тасып отырған Қазақстанға жылқы шаруашылығын өркендету - өзін-өзі қамтудың ең тиімді жолы болмас па еді. Оған қоса жылқы еті адам ағзасына да пайдалы. Онда қан тамырларды бітеп тастайтын холестерин жоқтың қасы. Жердің астындағыны білетін еуропалықтар, міне, осыны ұққан соң Қамбар ата түлігіне басқаша қарай бастады. Қарағаны сол, Еуропада жылқы етіне деген сұраныс жыл санап өсіп келеді. Мәселен, бір ғана Францияның өзінде жылдық тұтынылатын еттің 30 пайызын жылқы еті құрайды екен. Сондықтан бұл ел Польшадан әр жыл сайын 20 мың жылқыны сатып алып отыр. Жалғыз Франция емес, Германия мен Италия да сырттан жылқы етін тасиды. Тіпті 300 миллион халқы бар Американың өзі соңғы жылдары жылқы етіне жылы қабақ танытып жүр. Демек, жарнамасын дұрыстап жасаса, тек жайылымда өсетін қазақтың қыл құйрықты жануарына әлем назары ауары анық. Оған Қазақстанның жылқы өндірісі бойынша жұмыр жердегі алғашқы үштіктің құрамында екенін де қосып қойыңыз.
Жалпы, қазақ жылқысының қырда өсуі, жайылыммен күнелтуі ет сапасының жоғары көрсеткішін ғана айқындамайды. Бұл әрі - текті түлікті көбейтудің өлшеусіз мүмкіндігі. Бұлай дейтініміз, Ақылбек Күрішбаев бастаған министрліктің атқара алмай келе жатқан бір жұмысы - жем-шөп өндірісі. Кеңестік кезеңнен бергі 20 жыл ішінде аграрлы мемлекетіміздегі мал азығы мәселесі әлі шешімін тапқан жоқ. Өткен қыстағы малдың жаппай қырылуына да ең алдымен осы жем-шөптің аздығы себеп болған болатын. Биылғы жиналған азықтың көлемі де мандып тұрмаған сыңайлы. Кейбір деректер бойынша оның көлемі - 40-45 пайыз. Бұл - керекті мөлшердің жартысынан да төмен.
Бетін әрі қылсын, қыс биыл да қысып кетсе, қорадағы малдың біразы шығын болуы әбден мүмкін. Ал әлдеқандай жұт келіп қалмаса, анау-мынау аязыңа бой бермейтін, адамның «қасқыры» болмаса, даланың қасқырына алдырмайтын, тамағын тебінмен тауып жейтін жылқының орны - әманда бір бөлек. Бұл артықшылық па? Артықшылық.
Әлемде жыл сайын 2 миллион адам құрт ауруынан өлім құшады екен. Дамыған 50 елдің құрамына кіргісі келетін Қазақстан туберкулезге шалдыққандардың көрсеткіші бойынша алдыңғы қатарға ытқып шықты. Әр жыл сайын елімізде 2800 адам осы дерттен көз жұмса, індетке бой алдырғандардың саны 20 мыңның шамасында. Ал осы дерттің емі не? Оның дауасы - қымыз. Мұны қазір бүкіл әлем мойындаған. Қымыздың қасиеті бұдан да өзге талай дертті қағып тастауға жетеді.
Бірақ сиыр сүтіне субсидия бөлген үкімет қымызға көк тиын төлемейді. «Спортпен айналысыңдар, келешек ұрпақтың денсаулығы мықты болуы керек» дегенді Н.Назарбаевтан бастап, биліктегілердің бәрі айтады. Дұрыс қой. Алайда нан табудың өзі мұң болып тұрған қазіргі заманда ауылдың елі далаға шығып, гимнастика жасайды дегенге дені дұрыс адам илана ма? Қайта ауылдағы ағайынға «Жылқы өсіріңдер, бие байлап, қымыз ішіңдер! Біз өзіміз ғана ішіп қоймай, қымыз бен етті экспортқа шығаратындай деңгейге жетуіміз керек. Көбейткен малдарыңа, өткізген қымыздарыңа субсидия береміз, - десе, қандай ғанибет! Онда жігіттердің дені астына ат мініп, қолына құрық алып, қырға шығар еді. Әр литрі алақанына тиын түсіретін болған соң, келін-кепшік те жатып алмай, желібау жағалап, биенің сауырына еңкейер еді. Міне, нағыз спорт! Кешегі Сексенбай, Тоқсанбайлар осындай тірлік кешіп, дастарқанынан қымыз үзілмеген қазақтардың шаңырағында туған. Міне, - нағыз денсаулық. Бірақ біздің билік мұндай ұлттық құндылықтарға, қолда бардың қадірін біліп, ары қарай дамытуға құлықты емес. Себебі, ақша аяйды. Өкінішке қарай, сол аяған қаржысы қазір ит пен құсқа жем болып жатыр. Қалай дейсіз бе? «Кедендік одаққа кірсек, Ресейге 60 мың тонна ет өткіземіз. Сөйтіп, ақшаның астында қаламыз» деп лепірген қазақ билігі қазір ет тұрмақ, ит мұжыған сүйек таппай, шетелден сиыр таси бастады.
Ашу айтар
Игорь НЕЧАЕВ:
- Жылқының иісін сезбейтін үкімет жылқыға тиын шығармайды. Министрліктегі бір қазақ жігіті: «Адай жылқысы не керек?» - дейді. «Әй, айналайын-ау, адай жылқысы менің емес, сенің атаңның жылқысы ғой», - деп күйдім мен сонда. Қазір жылқы іздеп жүрген ешкім жоқ. Қазақтың жігіттері не жақсы жұмыс, не жесір қатын іздейді.
- Бұрын патша заманында Қазақстаннан барған сиыр еті Мәскеу мен Петерборда ең қымбат бағаға сатылатын. Орыстар оны талап алатын. Неге? Өйткені біздің мал тек далада жайылатын. Қазір шетелден сиыр әкеп жатыр, бәсекеге қабілетті боламыз деп. Атасының басы. Біздегі жем-шөп шетелдегіден 3 есе қымбат. Осыны бастықтар түсінбейді. Бүгін бастық болып отырған олар ертең орнынан түссе, бізге лаборантқа да жарамайды.
Қыдырбай АМАНЖОЛОВ:
- Өткен жылдары Казагроинновация Аргентинадан мамандар әкеліп, отандық ғалымдарды оқытпақшы болған. Сонда не оқытады дейсіз ғой. Бізге, яғни қазаққа егін-егіп, мал бағуды үйретпек екен. Бұл қазақты мазақ ету ғой. Ал енді соған қанша ақша жұмсалды? Олардың мұнда келген іссапарына, жатын-орны, ішетін тамағына қанша қаржы жұмсалды? Бұған кім жауап береді?
Нұрсұлтан НАЗАРБАЕВ:
- Қазір бізде қызмет істеп жатқан жігіттер асыл тұқымның барлығын шетелден сатып аламыз деп жатыр. Ол ой белгілі. Ақша бөліп, сатып алатын болсақ, онда министрліктің де, мамандардың да қажеті жоқ.
Ақылбек КҮРІШБАЕВ:
- ...70-80 мың асыл тұқымды қымбат мал тасу жөніндегі ұсынысқа келіспейміз. Өйткені сырттан мал әкелу үшін селекциялық асылдандыру жұмыстары мен жем-шөп өндірісінің мүмкіндіктері жүйеленуі керек. Және шаруашылықтардағы бұрыннан бар материалдық-техникалық базалар пайдаланылмаса, аса қымбат шетелдік мал генефондын жоғалтып аламыз. Ал ондай ысырап біздің тәжірибемізде бұған дейін болған («Казправда» газетінен).
«Общественная позиция» (проект «DAT» № 44 (81) 08 желтоқсан 2010 ж.