Сансызбай Нұрбаба. Қазақстанда неге ет қымбат?
«Ет қат дүниеге айналып, шартарап шандыр шайнады дейік. Тісі қышыған елдердің алды қытайшылап бақа-шаянды көже-қатық қылса, енді біреулері кәрістер құсап ит жей бастады деп қояйық. Бірақ сондай заман туғанның өзінде Қазақстандағы еттің құны дәл осылайша көтерілуге тиісті емес. Бүгінгі баға - қолдан жасалған баға. Үкіметтің қазіргі жұмысынан оны арзандатудың амалын көрмек тұрмақ, нышанын да сезбейсіз. Демек, биліктің өзі ет бағасының шығандап кетуіне мүдделі сияқты», - дейді аты-жөнін атамауды өтінген академик ағамыз. Сонымен, ет бағасын қалай арзандатуға болады?
Ағамыздың айтуынша, оны түсіндіру үшін қарапайым есепке жүгінеміз. Есептеуге оңай болуы үшін, 1 қойдың бағасын 10 мың теңге (әрине, нарықтағы баға бұдан әлдеқайда қымбат) деп белгілеп қояйық. Ал енді осы 10 мың теңге қайдан шығады? Базардан қой алып көрген қалалық болсаңыз, өзіңіз де жақсы білесіз, қойды соямыз, терісін тастаймыз, бас-сирағы мен ішек-қарны да қалады жайына. Ұшасын (туша) өлшейміз, бағасы - 10 мың теңге. Міне, біздегі қой бағасы осылай өлшенеді. Егер ішек-қарын мен теріні кәдеге жаратсақ, қой құнының 25 пайызын еншілер еді. Сонда таза еттің өзі 7500 теңгеге төмендейді. Ал нәтижелі көрсеткіш - 50 де 50. Өйткені тері мен ішектің бағасы еттен әлденеше есе қымбат. Не айтпағымызды түсіндіңіз деп ойлаймыз. Ал оны жүзеге асыру үшін, велосипед ойлап табудың қажеті жоқ.
«Ет қат дүниеге айналып, шартарап шандыр шайнады дейік. Тісі қышыған елдердің алды қытайшылап бақа-шаянды көже-қатық қылса, енді біреулері кәрістер құсап ит жей бастады деп қояйық. Бірақ сондай заман туғанның өзінде Қазақстандағы еттің құны дәл осылайша көтерілуге тиісті емес. Бүгінгі баға - қолдан жасалған баға. Үкіметтің қазіргі жұмысынан оны арзандатудың амалын көрмек тұрмақ, нышанын да сезбейсіз. Демек, биліктің өзі ет бағасының шығандап кетуіне мүдделі сияқты», - дейді аты-жөнін атамауды өтінген академик ағамыз. Сонымен, ет бағасын қалай арзандатуға болады?
Ағамыздың айтуынша, оны түсіндіру үшін қарапайым есепке жүгінеміз. Есептеуге оңай болуы үшін, 1 қойдың бағасын 10 мың теңге (әрине, нарықтағы баға бұдан әлдеқайда қымбат) деп белгілеп қояйық. Ал енді осы 10 мың теңге қайдан шығады? Базардан қой алып көрген қалалық болсаңыз, өзіңіз де жақсы білесіз, қойды соямыз, терісін тастаймыз, бас-сирағы мен ішек-қарны да қалады жайына. Ұшасын (туша) өлшейміз, бағасы - 10 мың теңге. Міне, біздегі қой бағасы осылай өлшенеді. Егер ішек-қарын мен теріні кәдеге жаратсақ, қой құнының 25 пайызын еншілер еді. Сонда таза еттің өзі 7500 теңгеге төмендейді. Ал нәтижелі көрсеткіш - 50 де 50. Өйткені тері мен ішектің бағасы еттен әлденеше есе қымбат. Не айтпағымызды түсіндіңіз деп ойлаймыз. Ал оны жүзеге асыру үшін, велосипед ойлап табудың қажеті жоқ.
Кешегі кеңестік үкіметтің тірлігіне назар аударыңыз: бір Қазақстанның өзінде 40-қа жуық ет комбинаты болған. Алматы ет комбинатында күніне 2-3 мың қой сойылса, Семейдің ет комбинатында әр күн сайын 10 мың қой қасапханадан өткен екен. Сонда не істелген дейсіз ғой: ішектің бәрі мемлекеттік бағдарлама бойынша Қазан қаласына жөнелтілген. Татарстанда бүкіл Одақтан жиылған ішектен кетгуд жібі әзірленген. Оның қасиеті сол, адамға операция жасаған кезде кетгудпен тіксе, жіпті қайтып алудың қажеті жоқ. Және пышақ тілген жерде тыртық қалмайды. Ал малдың қанынан құрама жемге керекті қоспа дайындалған. Теріні былай қойғанда, сүйектің бәрі өңдеуден өткен. Алдымен жілікті сүйектерден сүйек майы алынған. Содан кейін барлық сүйек атаулы жоғары температурамен қыздыратын арнайы қазандықтарда өңдеуден өтіп, сүйек ұны шығарылған. Бұл не? Бұл - қып-қызыл кальций.
Қазір еліміз ең көп мөлшерде импорттайтын ет түрі - құс еті. Мемлекет қолдау білдіргеннің өзінде бұл сала қанатын жая алмай келеді. Тіпті шығынға ұшырап, қайта жабылып жатқан құс фермалары бар. Неліктен? Оның бір себебі - құс өсірушілер жем қоспаларын сырттан тасиды. Жалпы, құс жемі жиырмадан астам қоспадан тұрса, соның 70-80 пайызы шетелден әкелінеді. Ал оның ішінде осы сүйек ұны да бар. Сондай-ақ, құс фермалары шетелдің вакцинасына да тәуелді. Вакцина демекші, ет комбинаттарының жанында сол кезде дәрі-дәрмек өндіретін зауыттар да жұмыс істеген. Малдың қанынан, жұлынынан, өтінен медицинаға қажетті дәрілер дайындалғанын қазір біреу білсе, біреу білмейді.
Мәселен, пепсин, пепсидил препараттары кеңінен өндірілген. Ал инфаркт алған адамның жүрегіндегі ұйыған қанды ыдырататын аса қымбат дәрі бүкіл Одақ бойынша Ленинград (қазіргі Санкт-Петербург) пен Алматы ет комбинаттарында ғана жасалыпты. Ол дәрі ірі қара малдың жүрек қантамырларынан алынған. Жиылған қантамырдың салмағы 200 келіге жеткенде, одан бір флакон дәрі жасалған. Соған орай оның бағасы құнды әрі таптырмайтын препаратқа айналған. Сонымен қатар бүгін біз жұртта қалған деп жүрген кеңестік технология мүйіздің өзін кәдеге жаратқан екен. Соңғы жылдары бездің өзінен медициналық дәрі-дәрмектер жасап жүрген елдер бар.
Енді осыны бүгінгі таңда жүзеге асыруға бола ма? Бұл жерде ең алдымен «Біздегі мал саны сондай жұмыстар істеуге жеткілікті ме?» деген орынды сауал туады. Ғалымның пікірінше, Қазақстанда 19 миллионға жуық уақ мал бар. 150 миллион халықты асырап отырған Ресейдегі қой мен ешкінің саны 20 миллионнан аспайды екен. Демек, 16 миллион халқы бар Қазақстан үшін 19 миллион бас мал - қыруар байлық. Тағы да есепке жүгінейік. Қойдың жыл сайын шамамен 20 пайызы сойысқа кетеді. Бұл дегеніңіз, 3 млн 800 мың бас. Осы 3 млн 800 мың қойдан 3 млн 800 мың дана тері шығады. Оның 800 мыңы стандартқа сәйкес келмейді дегеннің өзінде 3 млн тері қолда қалады. 6 қойдың терісі - 1 тон. Бұл - сонда Қазақстанда жыл сайын 500 мың тон тігетін шикізат далада қалып жатыр деген сөз.
Осы жерде тағы бір мәселенің шеті шығып тұр. Кеңестік кезеңде мал мемлекеттікі болатын, қазір жекенің қолында. Ендеше, ет комбинаттарын өмірге қайта әкелгенде, оған ауылдағы ағайын малын өткізе қоя ма? Ғалымның пікірінше, қуана-қуана өткізеді. Өйткені малшы қауымға керегі, жоғарыдағы есепке салсақ, - 10 мың теңге. Яғни ауылдан қалаға әкеліп, 10 мың теңгеге саудалағанша, жақын жерден сол ақшаға бере салған әлдеқайда тиімді. Жақын жерден деуіміздің себебі - ондай ет комбинаттары мал шоғырланған аймақтардан салынғаны жөн. Ол үшін мамандардан арнайы топ құрылып, қай өңірде қанша мал бар, ол қандай түлік деген сауалдарға нақты жауап алынуға тиіс. Содан кейін ғана болашақ ет комбинатының орны белгіленеді. Егер бұл жұмыстар атқарыла қалса, малды аймақтардан жаңа жұмыс орны ашылады, тері-терсек, жүн-жұрқа жұртта қалмайды, жеңіл өнеркәсіптің тамырына қан жүгіреді, өңдеу ісіне жан бітеді және ет бағасы арзандайды. Бүгінгідей төрт түлікті топырлатып қалаға айдау тыйылады.
Осы шаруа қолға алына қалса, отандық ғалымдардың ет өндірісіне қосар өзіндік жаңалықтары да жоқ емес. Айталық, кез келген ет түрінің құрамында май қышқылдары, амин қышқылдары, микроэлементтер, дәрумендер болады. Бірақ соның барлығы кейде адам ағзасына қажетті деңгейге жетпейді. Мәселен, қой етінде май қышқылдарының ішінде арахидон, линон, линолен қышқылдары - жоқтың қасы. Бұл - адамның ойлау қабілетін дамытатын элементтер. Міне, осыған байланысты Алматы Технология университетінің ғалымдары қой етін керекті май қышқылдарымен байыту ісін меңгерген. Яғни дәрумендер мен микроэлементтерді және өсімдік композицияларын пайдалану арқылы бауыр мен асқазанның жұмысын жақсартатын, қан айналымы жүйесін реттейтін, ойлау қабілетін арттыратын байытылған ет өндіруге болады. Бір қызығы, мұндай еттің бағасы кәдуілгі еттен қымбат емес. Өйткені байытылу кезінде еттің шығымы сәл де болса артады. Осы салмақ байытуға кеткен шығынды жабады. Өкінішке қарай, дамыған шетел ғалымдары да қол жеткізе алмаған бұл жаңалық елімізде өндіріске енбей тұр.
Бұл өз алдына, ет өндірісіндегі селқостық халықтың сапасыз тағам тұтынуына да себепкер болып отыр. Мәселен, бүгінде дүкен сөрелерін жаулаған шұжық өнімдерінің дені адам ағзасына аса қауіпті. Оқырманға құлаққағыс ретінде айта кетейік, шұжық сатып аларда тауар белгісіндегі канцерогенді заттар туралы мәліметке мұқият назар салған жөн. Сапасы төмен, канцерогені өте жоғары өнімді тұрақты түрде пайдаланып жүрген кісі әртүрлі дертке тез шалдығады. Тіпті қылтамақ сияқты емі жоқ аурулардың бәрі де осы канцерогендік заттардан туатынын ғылым әлдеқашан дәлелдеген. Жылдар бойы улы заттар жиналған адамның ағзасы генетикалық өзгерістерге ұшырайды. Ал геннің өзгеруі адамның азуына, көңіл-күйінің құлдырауына әкеліп соғады. Бауыр, бүйрек қатерлі ісігінің пайда болуына да ең бірінші себепкер - осы канцерогендер. Егер тағамның тауар белгісінде құрамында «Е» деген зат бар деп көрсетілсе, онда өнімге азықтық қоспалар, химиялық дәмдеуіштер, жасанды бояулар қосылған деп ұғыңыз. Олар - өнімді бұзылудан сақтайтын күшті реагенттер, сондай-ақ сау адамды науқас қылатын қоспалар.
Ендеше, шағын және орта кәсіпорындар неліктен жоғары сапалы өнім шығара алмайды? Тағы да айтайық, мұның бәрі үкіметтің бұл салаға мойын бұрмай отырғандығында. Өйткені отандық өндірушілер шетелдің шикізатына тікелей тәуелді.
Ал шұжыққа қосар дәмдеуіштерді былай қойғанда, табиғи қаптамаларды да (ішек) сырттан тасиды. Польша мен Чехиядан және Германиядан ішек тасыған соң, жұмыста қандай береке болады? Шұжық өндірісіне «клипси» деген атаудың енгеніне де біршама уақыт болды. Ол не? Ол - шұжықтың шетін қысып қоятын қысқыш темір. Онда өнімнің шыққан мерзімі көрсетіледі. Осы кішкентай алюминийді де шұжық өндірушілер шетелден сатып алады. Қыл аяғы елімізде шұжықтың шетін түйетін стандартқа сәйкес жіп шығаратын да өндіріс жоқ. Осыдан кейін шұжық өндірушілердің жұмысына сын айтудың, халықты неге алдайсыңдар деп жазғырудың өзі қаншалықты орынды?..
Соңғы кездері еттің қымбаттауы ауылға пайдалы дейтіндер көбейді. Шындығында, солай ма? Мал бағасы көтеріліп, еттің құны артса да, ауыл жұрты сол баяғы жұпыны қалпында. Мал бағып, езуінен ақ май ағып жүрген ешкім жоқ. Жыл он екі ай жанға тыным бермейтін төрт түлік өсіргендер қанша жерден дәулет жиса да, қалалық кәсіпкерлермен иық теңестіре алмайды. Неліктен? Себебі, ауылдан қалаға мал жеткізу дегеніңіз - нағыз тозақтың өзі. Ең алдымен әр бас малдың жеке құжаты болуы шарт. Одан кейін мал дәрігерінен қағаз аласыз. Тасымалға әкімшіліктің мөрі де қажет. Осының бәрі - шытырлаған ақша. Жол полицейлері де мал тасығандардан «тиын сауып» әбден құнығып алған. Және мұның бәрі - қалаға жеткенге дейінгі ғана шығындар. Базарға кіру мен тұратын орынға төлеу де мал иесінің қалтасын біршама қағып тастайды. Сонда ет бағасының көтерілуінен ауыл қазағына келген пайда қайсы?
Өкінішке қарай, қазіргі уақытта Кәрім Мәсімовтің үкіметі ет бағасын арзандатудың жолын іздеп жатқан жоқ. Асуыл шаруашылығы министрлігі мүлде басқа дүниемен бас қатырып кетті. 2010 жылы 1,4 мың тонна етті Аустралиядан, 4,3 мың тонна етті Аргентинадан тасымалдаған Қазақстан әліне қарамай, енді Бразилиямен бәсекелесуге бел буды. Не үшін дейсіз бе: Ресей нарығына таласу үшін. Ең қызығы, бұл мақсат ешқашанда орындалмайды. Өйткені Ресей сырттан келетін еттің тең жартысын Бразилиядан тасымалдайды. Ал Бразилия қандай ел? Бір сөзбен айтсақ, жасыл аймақ. Яғни қыс болмайды, мал жыл он екі ай жайылыммен күнелтеді. Және тауарының бәрін су жолы арқылы тасымалдайды.
Ал Қазақстанда жем-шөп мәселесі - ең күйіп тұрған шаруа. Шетелмен салыстырғанда, біздегі мал азығының құны үш есе қымбат. Соған қарамастан, әрқайсысы 4,5 мың доллар тұратын Америка сиырын тасып жатқан Қазақстан Ресейге 60 мың тонна ет сатып, ақшаның астында қалмақ ниетте. Күлкілі ме, күлкілі. Ал ет комбинаттарын қалпына келтіріп, ауылға да, қалаға да пайдалы, ең бастысы, халыққа тиімді тірлік жасау әзірге биліктегілердің қауашағына кірер емес. Жоғарыда айтқан академик ағамыз, міне, осыған жылайды.
«Общественная позиция»
(проект «DAT» № 01 (84) 12 қаңтар 2011 жыл.